Geflepodden #14: ”Det hade varit mer logiskt med 5-1 mot Åtvid!”

I nya avsnittet av Geflepodden pratar vi med det Gefle IF som leder sin serie, division 2 södra Norrland. Målvakten Hanna Sundin och tränaren Tomas Axlund berömmer fansen och hoppas på publikrekord mot Sandviken i augusti. Vi hör med Jocke Carlson om vad han tycker om Poyas fjärde match och det visar sig att han är fortsatt imponerad. Josef och Hasse pratar om Åtvidabergs maskande och tippar Varbergsmatchen.

00.00 Josef och Hasse presenterar #14

02.05 Tomas Axlund, tränare i Gefle IF, berättar om laget som leder division 2 damer Södra Norrland.
– Vi har gått på det unga spåret, där vår äldsta spelare är född -94. Det finns många fördelar med att ha ett ungt lag. De flesta tjejerna går i skolan, de behöver inte jobba. Vi hade 210 samlingar förra året. Men hur får vi tjejerna att vara här när de börjar jobba – det blir en utmaning.
– Min tränarfilosofi är att jag vill träna mycket, och det har vi gjort historiskt i den här föreningen. Jag vill ha hög delaktighet, jag vill ha med spelarna – vi gör det tillsammans. På bortaplan på naturgräs vill vi slå längre bollar ibland och trycka ner bollar bakom backlinjen. Men på Gavlevallen spelar vi ett snabbt kortpassningsspel. Vi vill ha kontroll både när vi har och inte har bollen.
– Vi vill slå publikrekord för damer division 2 mot Sandviken hemma i slutet av augusti. Då hoppas vi på fyrsiffrigt.

17.15 Hanna Sundin, målvakt i Gefle IF berättar om GIF:s damsatsning och hur man blir ett vinnande lag.
– Det är roligt att vara en del av det. Vi får bättre förutsättningar. Bara att vi får vara på Gavlevallen är en stor grej. Och att vi får dela konto med Gefle IF Fotboll på Instagram.
– När det gäller att bli ett vinnande lag tänker jag mycket på träningsrutiner. Att alla är här och att alla vill vara här. Att alla peppar igång varandra, lagsammanhållningen är jätteviktig. Vi har bra lagsammanhållning, vi hjälps åt att höja varandra. Till exempel att man pratar skit om man inte blir uttagen … det händer inte i Gefle IF.
– Det är jättekul att vi haft fans på matcherna. Man lyfts ju. Man presterar lite bättre.
Dessutom reder vi ut frågor som ”Har en målvakt ett favorithåll som man kastar sig åt?” och ”Hur läser man en straffskytt?”.

32.15 Jocke Carlson – före detta GIF-spelare och assisterande tränare, och numera lärare samt spelarutvecklare och tränarutbildare på Gästriklands fotbollförbund – tycker till om Gefle-Åtvidaberg bara ett par timmar efter matchens slut.
– Jag tycker det ser riktigt bra ut nu. Det är lätt att gå på resultat, men tittar man vad de gör på planen och vilken energi de utstrålar så känns det som att det hänt väldigt mycket. Det är synd att de förlorar idag, det hade varit mer logiskt om det hade blivit 5-1 än 1-1. Eller som det blev nu 0-1.
– Fast Gefle har massvis att förlora så kör de på som om de skulle ha fler poäng. De är betydligt kaxigare i sitt spel och de kör i 90 minuter. De fick ju en gigantisk press på slutet mot Åtvidaberg. Det är skillnad mot förra året då GIF i stort sett redan var ur, då släpper all anspänning, då är det bara att gasa och köra.
– Kan GIF skapa såna här målchanser i framtiden då vinner de. Det kommer inte komma fler matcher med så här många målchanser och noll mål.
Jocke funderar också över hur Jonas Björkman borde ha agerat efter att ha förlorat bollen på egen planhalva för att ha förhindrat att 0-1-målet.

45.10 Josef och Hasse snackar om Gefle-Åtvidaberg
– Den bästa matchen över 90 minuter den här säsongen, konstaterar vi bland annat. Dessutom anser vi att det är för lite egoism i GIF i nuläget, och för många tankar och för lite ”göra det enkla”.

Vill ni ha kontakt med oss, mejla

geflepodden@gmail.com

Följ oss gärna på Twitter på

@geflepodden