Historik

Uppkomsten
En riktig supporterklubb till Gefle IF var det många som ville se. Det existerade ingen supporterkultur på Strömvallens läktare. Det stöd Gefle fick nöja sig med var applåder och diverse rop från publiken. Det hade varit tal om en start av en supporterklubb i flera år. Under namnet The Sky Blue Supporters gjorde man ett försök redan 1995 då Gefle var nära att gå upp i Allsvenskan. En av personerna i spetsen var Martin Eriksson. Intresset var dock inte tillräckligt stort så föreningen blev dessvärre inte så långlivad. En annan person som var inne på att starta en supporterförening till Gefle IF ett par år senare var Henrik Eriksson. Han visste att det fanns ett stort intresse av att åka på bortamatcher, det var till och med en hemsida på gång. Det projektet rann tyvärr ut i sanden.

Denna bild är inte från resan till Arosvallen i maj 2001, då supporterklubben bildades, utan från bortamatchen på samma arena 2003. Foto: Carrickläktaren.

Sky Blues
Matchen borta mot Västerås, 2001-05-13, började det hända saker. Det märktes redan på resan ner att det skulle bli något rejält. Det stod en tapper klack på mellan 50-100 personer och höll en god stämning. På hemresan blev det klart – en officiell supporterklubb till Gefle IF skulle bildas och namnet skulle komma att bli Sky Blues. De på bussen snackade ihop sig och valde som hastigast ut en styrelse. Det valdes då även ut en ”hjälpreda”: Pontus Bjerstedt. Han kunde mycket om supporterföreningar och hade också en mycket god kontakt med föreningen Gefle IF. Sedermera blev han vald till ordförande för Sky Blues. De som deltog i det konstituerande styrelsemötet var: Mathias Sparring, Andreas Sundin, Johan Isberg, Erik Lysén, Erik Björklund och Pontus Bjerstedt.

Carrickläktaren
Carrickläktaren fungerade under en tid som informell paraplyorganisation för Gefleläktarens två supportergrupper Sky Blues och den alternativa grupperingen Gefle Blue Boys (bildad 2006). Efter säsongen 2017 valde Gefle Blue Boys att lägga ner sin verksamhet och uppgå i Sky Blues. 2018 antogs det gemensamma namnet Carrickläktaren. Detta var starten på någonting nytt!Vill du veta mer om Gefle IF:s supporterhistoria sedan början av 2000-talet?

Då måste du titta in dokumentärfilmen Vid din sida ska vi stå: Carrickläktaren 20 år. Filmen finns på YouTube…

Vi rekommenderar också jubileumsboken Från Larnaca till Luleå för himmelsblå – Gefle IF:s supporterkultur 2001-2021. Boken finns att köpa i vår webbshop och vid vårt bord på Gavlevallen i samband med hemmamatch. Dessutom finns den att låna på dessa bibliotek.

Release för boken ”Från Larnaca till Luleå för Himmelsblå” 12/5-23. Foto: Jens Carlsson.