Flera medlemmar har inför Gefle IF:s årsmöte undertecknat två motioner, en om sportgruppens uppdrag och en om arbeta mot andralag och klonföreningar inom svensk fotboll. Vi publicerar här dessa öppet tillsammans med GIF-styrelsens svar på motionerna som inkommit idag.
Motion om sportgruppens uppdrag
Att Gefle IF under de senaste tio åren haft det jobbigt sportsligt har inte undgått någon engagerad supporter. Tre nedflyttningar på nio år har gjort att föreningens ekonomi inte är i bästa slag. Vi tror att en del av förklaringen till varför det gått som det gått är att Gefle IF blivit väldigt beroende av den enskilde huvudtränaren. Det är oavsett om det varit Pelle Olsson, Poya Asbaghi eller Mikael Bengtsson som tränat. Detta gör att föreningen oftast får börja om på noll igen med en ny tränare där vi återigen blir väldigt beroende av det. Allt ifrån nätverk, kontakter till agenter och andra relationella band får byggas upp igen vilket tar tid.
Vi tror att Gefle IF behöver tänka nytt. Vi kan se exempel på hur en tydlig röd tråd kan generera framgång både sportsligt och ekonomiskt i föreningar som varit i samma situation som Gefle IF. Mjällby och Sirius är två olika exempel. Sirius spelade i Ettan Norra 2013 och redan efter fyra säsonger spelade man i Allsvenskan 2017 och hamnade senaste säsongen nia i Allsvenskan. Man har dessutom de senaste åren sålt spelare för ungefär 100 miljoner kronor. En nyckelfaktor är att Sirius arbetat med en tydlig idé om vilka spelare man vill ha, vilken fotboll man vill spela och därefter scoutat efter dessa spelartyper systematiskt.
Det är glädjande att sportgruppen har tillsatts där det finns väldigt mycket kompetens och erfarenhet från elitfotbollen. Utan en röd tråd för hur sportgruppen ska arbeta så finns risken att arbetet inte sker på bästa optimala och effektiva sätt. Vi tror att Gefle IF behöver arbeta sig ifrån att bli tränarberoende utan ska kunna vila på en sportslig röd tråd för att skapa en identitet, som ska generera sportslig framgång och en stark ekonomi för föreningen.
Vi yrkar på:
– Att sportgruppen får i uppdrag att ta fram hur en sportslig röd tråd för Gefle IF kan se ut.
– Att sportgruppen sätter upp tydliga mål hur vi ska nå tillbaka till Allsvenskan.
Motionärer:
Niclas Backlund
Johan Naess
Josef Carstensen
Jonas Larsson
Axel Erlandsson
Joel Åhlberg
Johan Klint
Svar motion 1 – Motion om sportgruppens uppdrag
– Att sportgruppen får i uppdrag att ta fram hur en sportslig röd tråd för Gefle IF kan se ut.
– Att sportgruppen sätter upp tydliga mål hur vi ska nå tillbaka till Allsvenskan.
Den sportgrupp som styrelsen i Gefle IF tillsatt har ETT tydligt uppdrag; att bistå manager/huvudtränare för herrlaget, som en rådgivande funktion i frågor rörande truppbygge, spelarvärvningar och utvecklingen av herrlaget. Sportgruppen har inte mandat att fatta beslut eller företräda föreningen, utan är ett stöd baserat på frivillighet från de inblandade. Personer med idrottslig bakgrund och kunskap, och stora himmelsblå hjärtan.
Förslagen att uppdra sportgruppen att sätta en ”blå tråd” för Gefle IF och vidare att sätta mål för en väg tillbaka till allsvenskan är inte frågor för sportgruppen utan för styrelsen. Alla frågor rörande strategisk utveckling och långsiktiga målsättningar ska hanteras av styrelsen, genom det strategiarbete som föreligger framåt.
Styrelsen noterar motionärernas tydliga önskan om ett nytänk i föreningen, något som styrelsen delvis redan anammat i och med den omstart kring herrlaget som nu pågår under ny ledning. Vidare noteras den önskan om att de sportsliga målen ska ta sikte på att Gefle IF ska spela i allsvenskan, och att mål, strategi och aktiviteter ska syfta till att ta föreningen och herrlaget i den riktningen. Sportgruppen kommer konsulteras i de sportsliga frågorna rörande den nya strategin som tillträdande styrelse ska upprätta.
Styrelsen anser därmed att motionen är besvarad.
Motion angående andralag och klonföreningar inom svensk fotboll
Svensk fotboll har under senare år sett en ökning av så kallade klonföreningar, där elitklubbar driver farmarlag under separata föreningsnamn men med starka band till sin huvudklubb. Dessa klonföreningar medför en rad problem som påverkar tävlingsintegriteten, ekonomisk rättvisa och den långsiktiga utvecklingen av svensk fotboll. Det mest kända och kontroversiella exemplet är föreningen Hammarby Talangfotbollsförening som 2021 övertog IK Frejs plats i division 1. Vi har också exemplet med AIK Fotboll, som 2023 startade ett till seniorlag, AIK Solna FK. Även Djurgårdens IF har aviserat att de vill göra en liknande satsning.
Dessa klubbar är officiellt fristående föreningar men med starka kopplingar till respektive elitförening och deras existens bygger endast på att fostra spelare för spel i A-laget. Problemen med klonföreningar är flera, här är några av de mest betydande:
- De tar upp platser i seriesystemet som annars skulle kunna gå till självständiga föreningar med egna ambitioner. Det kan exempelvis vara mindre landsortsklubbar med betydelse för sina lokalsamhällen och syften som är mycket större och viktigare än att odla talanger till ett enskilt allsvenskt lag.
- Ekonomisk obalans uppstår, då klonföreningar indirekt får stöd från sin huvudklubb, medan andra föreningar måste klara sig på egna resurser och eventuella samarbeten som man själv har knutit.
- Svensk fotbolls föreningsdemokrati undergrävs, då dessa föreningar i praktiken styrs av en annan klubb snarare än av sina egna medlemmar.
I år ska den här frågan utredas av SvFF. Ett förslag är att rena reservlag eller andralag ska tillåtas i seriespel enligt en europeisk modell.
Som vi har påvisat här är klonföreningar i sig ett stort problem – men att tillåta andralag att fritt delta i seriesystemet är verkligen inte lösningen. Tvärtom, faktiskt. Om detta går igenom har flertalet klubbar som avsikt att ha mer än ett seniorlag i seriespel (detta enligt en enkät som 32 klubbar har besvarat).
Det här är en utveckling som enbart kommer att gynna ett fåtal storklubbar. Den stora klyfta som redan finns mellan storklubbarna och oss lite mindre klubbar riskerar att bli ännu större. Redan idag förlorar vi varje år duktiga spelare till lag högre upp i seriesystemet. I en potentiell framtid där vi spelar i samma serie som flertalet andralag till storklubbar, riskerar vi att tappa ännu fler spelare, och då till lag på samma nivå som oss.
Utöver att det påverkar oss som klubb påverkar det också den sportsliga integriteten. Ett scenario som inte alls är otänkbart är att ett andralag vinner sin serie men inte får ta steget upp till nästa serie på grund av att deras andra representationslag finns i den serien.
För att bevara rättvisa tävlingsförhållanden, långsiktig hållbarhet och föreningsdemokrati inom svensk fotboll är det viktigt att nämnda förslag inte går igenom. Svensk fotboll borde i stället satsa på att stärka fristående klubbar och skapa en mer rättvis konkurrensmiljö för unga spelare och mindre och inte lika resursstarka föreningar.
Vi yrkar därför att:
– Gefle IF FF aktivt ska ta ställning mot att tillåta andralag att delta i tävlingar arrangerade av SvFF eller underliggande distriktsförbund, detta genom att konsekvent rösta mot sådana förslag vid varje givet tillfälle.
– Gefle IF FF aktivt ska ta ställning för att reglerna för klonföreningar kraftigt skärps eller att ett förbud mot klonföreningar införs, detta genom att konsekvent rösta för sådana förslag vid varje givet tillfälle.
Undertecknade medlemmar
Jonas Larsson
Joel Åhlberg
Victor Naess
Niclas Backlund
Johannes Eriksson
Jesper Jissbacke
Johan Klint
Svar motion 2 – Motion angående andralag och klonföreningar inom svensk fotboll
– Gefle IF FF aktivt ska ta ställning mot att tillåta andralag att delta i tävlingar arrangerade av SvFF eller underliggande distriktsförbund, detta genom att konsekvent rösta mot sådana förslag vid varje givet tillfälle.
– Gefle IF FF aktivt ska ta ställning för att reglerna för klonföreningar kraftigt skärps, detta genom att konsekvent rösta för sådana förslag vid varje givet tillfälle.
Styrelsen i Gefle IF yrkar att motionen avslås i sin helhet. Detta då även vår förening har andralag i seriesystemen. Lag som vi ser skapar värde för vår egen förening och våra spelares utveckling. Andralag är en viktig del i att skapa möjligheter till speltid och ökad erfarenhet av seniorfotboll för unga spelare. Något som inte bara kan härröras till elitföreningarna. Att då konsekvent rösta emot tillåtandet av andralag ser vi strider med vår verksamhetsplan och våra egna mål.
Vidare ser vi att motionen är för brett formulerad för att kunna fatta beslut om på kommande årsmöte. Exempelvis hänvisas till att ta ställning mot både klonlag och andralag i alla typer av tävlingar arrangerade av både SvFF och underliggande distriktsförbund. Vilket får ses både vara drastiskt och ett allt för omfattande beslut att fatta. Önskar motionärerna rösta igenom ett ställningstagande mot exempelvis klonföreningar, är det styrelsens uppfattning att en sådan motion behöver vara mer riktad och detaljerad mot just detta.
Styrelsen anser därmed att motionen är besvarad.
Carrickläktarens styrelse står enhälligt bakom de båda motionerna och uppmanar alla som bryr sig om Gefle IF:s och svensk fotbolls framtid att anmäla sig till årsmötet (sista dagen torsdag 6/3) och rösta för att motionerna går igenom.
Årsmötet äger rum på Clarion Hotel Winn nästa tisdag, den 11 mars, och börjar kl. 19.00.
/Carrickläktarens styrelse