Krönika: Fem år sedan – Strömvallen står stadigt!

Krönika: Fem år sedan – Strömvallen står stadigt!

Just idag, på valborgsmässoafton, är det exakt fem år sedan Gefle IF spelade sin sista match på Strömvallen. Det blev hela 112 år av fotboll på Strömvallen (byggd 1903 som Strömdalen och 1923 omdöpt till Strömvallen) och det avslutades med 0-0 mot IFK Göteborg inför 4066 åskådare. Mitt minne från denna match kommer dock inte från själva spelet då jag minns det som en ganska händelsefattig 0-0-match.

Istället kommer det fina minnen från de långa förberedelserna som ett par handfull tappra själar, inklusive mig själv, kämpade med flera vardagar och veckor för att tillverka en stor overheadflagga. Resultatet kan ni se själva och måste säga att det blev ett förbannat fint avslut för en oerhört vacker arena. Men det är ändå först efteråt som jag saknar Strömvallen och inte då det var vardag med match ungefär varannan vecka. Men vad är det då jag saknar?

Jag saknar estetiken. Den gamla fina K-märkta läktaren, vars pelare jag svor åt många gånger när jag satt på sittplats, men som jag nu uppskattar något enormt. Det är så mycket historia som sitter i väggarna. Jag saknar Sektion H. Där det var väldigt svårt att skapa ett riktigt ordentligt tryck på grund av blåsten, men det var otroligt tight och vid måljubel kunde du jubla med någon helt okänd du aldrig riktigt pratat med. Den känslan saknar jag. Jag saknar gemenskapen. Gemenskapen som uppstår tack vare Strömvallens fina läge med Boulognerskogen precis bakom och stadskärnan med 10 minuters gångavstånd. Helt perfekt för att ta något kallt att dricka med himmelsblåa vänner innan match.

Men jag vet att när det är något man saknar så kan du inte alltid besöka den/det du saknar. Men Strömvallen finns kvar! Trots ständiga hot om nybyggda bostäder så är den lika aktiv nu som under sina glansdagar. Föreningen Strömvallen Fotboll har sett till att det spelas fotboll där igen. Jag besöker Strömvallen minst en gång i veckan och blir alltid extra varm i hjärtat. Se till att du besöker Strömvallen också. För det förtjänar Strömvallen.

Niclas Backlund
Ordförande Carrickläktaren