Angående förslaget om bolagisering av elitverksamheten

Gefle IF Fotboll har kallat till ett extra årsmöte för votering om styrelsens förslag att bolagisera elitverksamheten. Bolagiseringen ses som en del i en större satsning för att rädda klubbens ekonomi. 

Strategin som presenterades på en presskonferens på torsdagen innebär att supportrar kan köpa aktier i klubben och på så vis bidra ekonomiskt. Givet den djupa ekonomiska kris som vi befinner oss i ställer sig Carrickläktaren bakom förslaget. 

Vi informerades aldrig om planerna på swishkampanjen förra året. Den här gången nåddes vi i mycket god tid av information från klubbdirektören David Norell-Hussein. På ett möte har vi fört fram våra synpunkter och eventuella risker som vi kan se med en bolagisering. Här delar klubbledningen helt vår syn, strategin är mycket väl planerad och genomtänkt och betydligt mer långsiktig än förra årets swishkampanj. 

Bolagisering kan låta skrämmande. Den moderna fotbollen är ett verkligt hot och de huvudsakliga farhågor och funderingar som vi tog upp under mötet med GIF hade också att göra med detta. Kommer en enskild aktieägare kunna köpa till sig en maktposition inom föreningen? Kan någon av de delar som utgör vår identitet – namn, emblem, tröjfärger med mera – vara i fara? 

Det är alltid bra att vara på sin vakt, men svaret i det här fallet är att det inte finns något skäl till oro. Aktieinnehavet regleras men det är förstås möjligt att köpa flera aktier. Genom 51-procentsregeln är klubben dock fortsatt medlemsstyrd, det är en självklarhet, och en enskild aktieägare har ingen som helst möjlighet att ta kontroll över klubben. 

Bolagisering är heller inget nytt inom svensk fotboll. Många klubbar i Sverige är redan bolagiserade, däribland de tre stora Stockholmsklubbarna. Gefle IF är och förblir Gefle IF och föreningen styrs som sagt fortfarande av sina medlemmar. 

En annan fråga gäller hur de pengar som kommer in ska användas. Det finns ett klart samband mellan den sportsliga krisen för herrarnas A-lag och den ekonomiska krisen. Därför anser vi att det är viktigt att supportrarnas pengar investeras i att stärka elitverksamheten, vilket också är huvudsyftet med bolagiseringen. Sportslig framgång för herrarnas A-lag har positiva effekter på vår ekonomi och gynnar i sin tur både elit- och breddverksamhet. 

Swishkampanjen räddade årets elitlicens, men hade inte mer långsiktighet än så. Bolagiseringen syftar till att stärka elitverksamheten med målet att vara tillbaka i Allsvenskan om fem år. Då har ett nytt tv-avtal trätt i kraft som ger klart förbättrade ekonomiska förutsättningar för de högst placerade klubbarna. 

Sammanfattningsvis har vi och klubben en samsyn kring hur bolagiseringen bör fungera och att Gefle IF:s kärnvärden ska skyddas. Vi har ingen anledning att tro att denna samsyn inte håller i sig, men skulle så vara fallet agerar vi givetvis direkt.

Klubbens identitet, själ och demokratiska beslutsfattande ska vara intakt. Här delar vi och klubbledningen uppfattning och det gör det enkelt för oss att stödja styrelsens förslag. 

Vi uppmanar därför våra och Gefle IF Fotbolls medlemmar att rösta för förslaget på det extra årsmötet. Mötet är i pressrummet på Gavlevallen torsdagen den 30 augusti kl. 17.30. Vi ses där!

 

/Carrickläktarens styrelse