Analys av ett nederlag – och tankar kring framtiden

Det har varit tunga dagar för oss supportrar till Gefle IF. Vi lever i en oviss tid med bara sju spelare under kontrakt, utan tränare och en ekonomi som minskar drastiskt i och med nedflyttningen. Det finns skäl till oro att sejouren i Ettan Norra kan bli längre än ett år. Nu är det tid för reflektion och analys kring vad som har gått fel. Trots det tuffa läget är vi övertygade om att framtiden för vår förening kan bli ljus om vi tillsammans väljer en ny riktning.

Från Carrickläktarens sida vill vi här under fyra underrubriker lyfta orsakerna till att vi inte spelar i Superettan 2025 och argumentera för hur vi på längre sikt ska kunna stabilisera föreningen på svensk elitfotbollsnivå.

1) En mer operativ styrelse med ett större sportsligt fokus
Gefle IF:s styrelse består idag av människor med vitt skilda kompetenser – vilket behövs! – men den sportsliga kompetensen måste förankras tydligare och få en framskjuten roll. Vi har full förståelse för att det är viktigt med erfarenhet av ”sälj” exempelvis, men vi är i första hand en förening som ska ha elitfotbollslag på seniornivå inom både herr- och damfotboll. Vi förespråkar därför en förändring av organisationen och styrelsen, där det sportsliga kunnandet i olika avseenden stärks.

Det enda rätta är att nuvarande styrelse ställer sina platser till förfogande på kommande årsmöte för att ta ansvar för det sportsliga misslyckandet 2024. Valberedningen presenterar ett förslag till ny styrelse, och det är upp till föreningens medlemmar att hjälpa till att bistå i deras arbete. Alla som just nu sitter i styrelsen bör vara beredda på att lämna över sin plats till någon annan – eller anpassa sig till fokusskiftet.

Styrelsen har tidigare inte haft en operativ funktion och det finns poänger med det. Den nya verkligheten i Ettan Norra kommer dock innebära ekonomiska åtstramningar. Förutom att använda våra resurser på rätt vis behöver vi nu en styrelse som är närmare verksamheten och som agerar mer handgripligt för att uppfylla föreningens verksamhetsmål.

2) Sportslig ”röd tråd” inom föreningen
Vi har ända sedan Pelle Olssons dagar förlitat oss på den enskilda tränarens nätverk för att rekrytera och scouta nyförvärv. Det funkade väldigt bra med Pelle vid rodret, men när Pelle försvann, då försvann även all hans kompetens. När vi gav Mikael Bengtsson uppdraget som manager gick föreningen i samma fälla igen. Redan från början var många skeptiska till att låta en person sitta på två stolar och vara både tränare och sportchef. Varningsklockorna ringde när resultaten gick emot oss. Kritiken växte och i slutet av augusti, när vi hade med oss 1-12 i målskillnad från de senaste tre matcherna, skrev vi till exempel så här:

”Som huvudtränare tillika sportchef bär Mikael Bengtsson ansvaret för vad som händer, eller inte händer, på planen. Tålamodet är på väg att rinna ut och om det finns något förtroende kvar bland oss supportrar, behöver det användas för att ställa om från den otydliga spelidé som vi har nu till något som fungerar och är poänggivande. Hur det än ser ut offensivt går det inte att släppa in fyra mål per match. Om Micke inte förmår genomföra en sådan omställning är det bäst att kliva av och ta in en ny röst med nya idéer.”

Var fanns handlingskraften? Var fanns krisberedskapen? Från styrelsens håll slog man dövörat till, eller stack faktiskt hela huvudet i sanden, och resultatet av det ser vi idag. Med facit i hand medger ordförande Gabriel Edelbrock att satsningen var ett misslyckande (GD/AB 10/11). Det är lätt att vara efterklok, brukar man säga. Det viktigaste nu är att lära sig av misstagen och se över vad man kan göra annorlunda framöver.

Vi vill ha en sportslig plan – på riktigt! Gefle IF behöver en sportslig identitet. En identitet som inte är personbunden utan som är långsiktig och som visar hur vi vill spela, vilka spelare vi vill fostra i vår akademi, vilka spelare vi vill värva. Allt utifrån en filosofi som tränare och ledare i föreningen delar.

Denna filosofi ska genomsyra hela föreningens arbete. Det kommer ta tid att bygga, men om det byggs en sportslig organisation från grunden på rätt sätt är vi övertygande om att det genererar fler egna produkter, bättre sportsliga resultat, större attraktionskraft, mer publik och en starkare ekonomi.

3) Tätare samarbete med supportrar och ideella krafter
För att detta ska kunna ske måste Gefle IF välja att inkludera medlemmarna i arbetet kring föreningen. Sedan supporterklubben bildades 2001 har föreningens ledning varit konsekvent dålig på att ta tillvara supporterklubbens och andra ideella krafters engagemang. Ett belysande exempel är förra årsmötets motion om tillsättande av en arbetsgrupp för att locka fler till Gavlevallen. Motionen avslogs med motiveringen att en arbetsgrupp redan fanns. Denna grupp träffades en gång under säsongen.

Bristen på idéer saknas knappast, inte bristen på engagemang heller. Gefle IF är en relativt sett liten förening, men passionen, lojaliteten och gemenskapen bland de som följer laget håller högsta klass. Istället för att se detta som en fantastisk tillgång har styrelsen mest sett det som ett problem. Den dialog vi eftersträvar har tyvärr lyst med sin frånvaro de senaste åren. Rättsosäkra arrangörsavstängningar och både en oförståelse och ett ointresse för den viktiga SLO-rollen har ökat glappet och stärkt missnöjet hos många supportrar. Detta måste brytas. Vi behöver inte vara överens om allt, men vi måste kunna samarbeta för föreningens bästa.

Vi vill att ledningen arbetar tätare ihop med Carrickläktaren och andra ideella krafter, bland annat gällande hur vi får fler åskådare till Gavlevallen. Ursäkter om dåligt med resurser ekar tomt när man väljer att inte ens involvera de ideella resurser som bara väntar på att bjudas in.

4) En mer ”självförsörjande” ekonomi
Ekonomin har i många år varit en stor utmaning för Gefle IF. Vinsterna från många spelarförsäljningar under de allsvenska åren gick åt till att täcka upp ekonomiska förluster, och när publiken sviker står vi kvar med lite pengar i kassan.

Det är därför viktigt att föreningen blir mer självförsörjande, att vi mer och mer kan stå på egna ben. Det skulle minska beroendet av enskilda sponsoravtal, känsligheten för olika omvärldsfaktorer och öka den ekonomiska tryggheten.

Satsningar som går i linje med detta mål om självförsörjning handlar på ett vis om att göra sig mindre beroende av vad som händer på planen. Samtidigt går det i regel att dra en rät linje mellan sportslig framgång och ekonomisk välgång. En sportslig ”röd tråd” och satsning på akademiverksamheten handlar också om egenhushållning och ekonomisk klokhet.

För att sammanfatta:
– En mer operativ styrelse med ett större sportsligt fokus
– En enhetlig sportslig filosofi och ”röd tråd” inom föreningen
– Ett tätare samarbete med supportrar och ideella krafter och en stärkt dialog mellan supportrar och klubbledning
– Större grad av ”självförsörjning”

Vi är övertygade om att en strategi som rymmer alla dessa delar kan ta oss tillbaka till elitfotbollen och göra framtiden ljus för vår kära, anrika förening. Med över 140 års historia i ryggen, en stor och betydelsefull ungdomsverksamhet och en så hängiven supporterskara är det inte värdigt att vi befinner oss där vi befinner oss just nu.

Till alla GIF-supportrar där ute avslutar vi med en uppmaning – värna den svenska föreningsdemokratin, bli medlem i Gefle IF FF och gå på föreningens årsmöte. Du kan vara med och göra skillnad!

/Carrickläktarens styrelse